jueves, 21 de octubre de 2010

La ACN, empresa de la Generalitat de Catalunya, despide a un trabajador por la pasada huelga

Un redactor-documentalista de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), empresa de la Generalitat de Catalunya, ha estat acomiadat de manera fulminant, el dilluns 4 d'octubre, per defensar el dret de vaga, exercit en aquesta empresa el 29 de setembre, davant la posició del director de l'agència, Saül Gordillo, que el dia 30 de setembre va felicitar els treballadors que durant la jornada d'aturada van anar a treballar. L'empresa va argumentar raons econòmiques i va explicar al treballador afectat que es rescindia el seu contracte d'obra i servei amb caràcter immediat.

El documentalista d'ACN va ser acomiadat, curiosament, quatre hores després que respongués a un mail del director de l'empresa, Saül Gordillo, en el qual, a l'endemà de la vaga general, felicitava el personal que va anar a treballar, es congratulava de la feina feta i deia: "La gran quantitat d'informació i de material gràfic (produït) demostra la vocació periodística de tots vosaltres". El treballador acomiadat va respondre a aquest mail fent una crítica a l'actuació dels treballadors que no es van sumar a la vaga i fent-los reflexionar sobre el que pot significar la seva conducta. També feia esment de l'actuació de la direcció de l'agencia prèvia a la vaga, explicant que "es va pressionar eventualment el personal" i que s'havia recorregut a mètodes dubtosos "en relació a la imposició de serveis mínims".

Quatre hores després d'enviar aquest mail, el treballador va ser cridat al despatx del gerent de l'agència i li van notificar que l'acomiadaven per raons econòmiques. En la carta de notificació de la fi del contracte, l'empresa argumentava que cal acabar "l'obra establerta en el contracte subscrit entre les dues parts, degut a la retallada en el pressupost destinat a aquest projecte per part del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya". CCOO considera realment curiós que l'obra finalitzi justament el dia en què el documentalista acomiadat envia el mail crític amb la nota de la direcció d'ACN, quan li faltaven encara set mesos de contracte per complir.

Des del Sector de Mitjans de Comunicació, Cultura, Oci i Esports de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO de Catalunya denunciem aquesta clara agressió laboral al treballador de l'ACN, que considerem un fet molt greu. Sembla increïble que s'hagi pres una mesura tan dràstica com és l'acomiadament d'un treballador quan aquest, amb la seva resposta interna al mail del director de l'ACN, exercia el seu dret a la llibertat d'expressió i, a més, el dia 29 de setembre també va exercir el seu dret fonamental de fer vaga.

Des de CCOO donem tot el nostre suport a les actuacions que està portant a terme el comitè d'empresa de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i reclamem la immediata readmissió al seu lloc de treball del redactor-documentalista acomiadat.


Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 19 d'octubre de 2010

No hay comentarios: